Med Jensen gennem krigens anatomi

sten

Blog anmeldelse af Thomas Bo Pedersen.

“Jeg ved hvorfor de døde ligger her. De blev fanget i krydsilden mellem altfor mange dagsordener. Og en af dem blev skrevet af mig.” – Khaiber i Den Første Sten.

3 nætter – så lang tid tog det at pløje mig igennem Carsten Jensens nye Afghanistan-roman ‘Den Første Sten’. 3 nætter fordi jeg var nødt til at lægge den fra mig med kvalme og sunde mig – komme lidt væk fra det Afghanistan, som millioner af sagesløse ikke har en chance for at slippe væk fra. Og så måtte jeg tilbage for at få vished for, hvem der nu skal dø helt meningsløst, og hvem der lige så meningsløst får lov at overleve et kapitel eller to mere.

Det ligger lige for at placere Jensens Afghanistan-mursten af en bog på krigs-litteraturens fornemste hylde sammen med Hemmingway, Remarque og Bao Ninh. Bogen er på det nærmeste kemisk renset for Jensens velkendte pegefingre i de sidste 15 års offentlige debat om krigen i Afghanistan.

Godt nok har det altid været både tankevækkende og underholdende at opleve Jensen kølhale en dansk forsvarsminister i Debatten, men Den Første Sten er væsentlig på et helt andet niveau. Så anderledes i sin vinkel på det samme danske Afghanistan-syndrom, at det indimellem er næsten utroligt, at Debat-Jensen har kunnet skrive denne bog.

Læs hele blog anmeldelsen her.

Anmeldelser

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: