I litteratur stiller man spørgsmål til læseren

_56B8340

Forfatteren Carsten Jensen skyder med skarpt i debatten om Danmarks krigsdeltagelse i Afghanistan. Hvad er omkostningerne for de direkte involverede? Og hvad er mediers og politikeres billede?

– Jo, på en måde er der en linie fra Dybbøl for 150 år siden og til Afghanistan: Dybbøl symboliserede myten om den kroniske danske uskyld imod de store, mægtige tyskere. Og man har forstillet sig, at danske soldater i Afghanistan hjalp skolebørn over vejen. Af én eller anden grund svært bevæbnede.

Ironien og sarkasmen er som altid ætsende, når Carsten Jensen er på banen, og det var han den 11. februar i Diamanten på Det Kgl.Biblioteks glimrende initiativ. Anledningen var hans nyligt udkomne roman Den Første Sten, om de danske soldaters indsats i Afghanistan.

For et øjeblik er stærke fotos fra Afghanistan, oftest taget af Jensen selv, afløst af krigsskuepladsen i Sønderjylland 1864 på bagtæppet bag de to aktører: Intervieweren – eller samtalepartneren – er netop Tom Buk-Swienty, kendt for sine øjenåbnende bøger om 1864, Slagtebænk Dybbøl og Dommedag Als. ​Men hvorfor en roman om Afghanistan og ikke en reportagebog?

– Som journalist stiller man spørgsmål på læsernes vegne. I litteratur stiller man spørgsmål til læserne. Også moralske spørgsmål. Hvad nu hvis det var mig? Hvorfor gør soldaterne det?

Læs hele artiklen på arbejderen.dk her.

Nyheder

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: