Afghanistan veteran anmelder ‘Den Første Sten’

International Security Assistance Force (ISAF)


Af Niels Klingenberg Vistisen, specialkonsulent, senioranalytiker

”Den Første Sten” – en roman om krigen i Afghanistan, og der er meget genkendeligt for os der har været der, indbygget i den fantastiske historie.

Krigsvidenskab er et seriøst og fagligt medie, hvor rapporter og ny forskning anmeldes. Hvordan passer en totalt fiktiv roman så ind i boganmeldelserne? Jo, Carsten Jensen er en kendt kritiker og kender af krigen i Afghanistan, og chefen for Forsvarsakademiet er måske årsagen til at bogen blev skrevet. Derudover tror jeg, at romaner også kan være krigshistorie. og at de findes i rigt mål fra tidligere krige, og har været med at skabe den samfundsmæssige forståelse for krig og krigens væsen og natur. Og det er i den grad krigsvidenskab.

Bogen er blevet meget positivt anmeldt i de store aviser, og jeg skal tilføje en anmeldelse, med den forskel at jeg selv har været to år i Afghanistan, og derfor måske ser på det med andre øjne.

(…)

Jeg låner fra en anden anmelder når jeg sammenligner romanen med filmene ”Dommedag nu”, eller måske dele af den med ”Platoon”, begge amerikanske mesterværker over Vietnamkrigen, og uanset at filmene er dybt urealistiske, med Marlon Brando som den amerikanske oberst der er gået over til fjenden, så er der ingen der vil sige at de er dårlige. Og filmene giver en forståelse for krigens meningsløshed, for soldaternes verden, for hvad mennesker og menneskeliv betyder. Ser man ”Dommedag nu” skal man også læse ”Den første sten”. Romaner er med til at beskrive krigen, krigens væsen og krigens gru. Tænk på hvor mange romaner om Første og Anden Verdenskrig der findes, og som vi anerkender. ”Den første sten” er blandt de første romaner om Afghanistan, og den er med at gøre krigen til egentlig krigshistorie, som der skrives romaner om.

Læs hele anmeldelsen på krigsvidenskab.dk her.

Foto: nielsvistisen.dk

BLOG-ANMELDELSER er en ny sektion på Carsten Jensen-bloggen. Hvis du selv har skrevet en blog-anmeldelse eller kender til en blog-anmeldelse, som ikke er i sektionen, så kontakt Carstens web-team via Facebook eller Twitter (der kommer en kontaktformula på et senere tidspunkt). Vi vil re-blogge udvalgte anmeldelser her på den officielle blog med illustration, udpluk og linkback.

Blog-anmeldelser

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: